jerngänget


Jernjänget i Hackås renoverar tändkulemotorer. Varje år, helgen efter midsommar hålls visning vid båthamnen i Hackås. Förutom tändkulemotorer i drift brukar det visas motormodeller, gamla fina traktorer, takspåntillverkning mm. Bilder och ett par filmer från tidigare visningar finns under rubrikerna till vänster.

Nyheter hittas numera i en facebook-grupp eller på YouTube. Se länkar till vänster.


Information från Rune om vad järngänget sysslar med (2009/2010): 

Vi fick tag i 3st motorer i höstas från ett ställe ovanför Hotagssjön som heter Flinten, det är en Bruzahlmsmotor, en Sefflemotor( i delar) och en Helsingmotor. Detta område var väglöst land förut , det kan vara en förklaring till att motorerna fanns kvar men nu har SCA brutit en skogsbilväg förbi fastigheten där motorerna fanns, och då var det läge att hämta dom. 

Det är helsingen vi renoverar i vinter, kolven var fastrostad men den pressade vi ur med en hydraulpress. Pumphuset för vattenpumpen var spräckt men det har vi lött ihop med silverlod. Bränsle tanken var sönder rostad i botten men vi har lött dit en ny botten med mjuklod. 

Helsingmotorn är tillverkad av Gnarps Mekaniska Verkstad i Gnarp i HälsinglandHär följer bilder på 2007 års renoveringsobjekt. 

Senaste budet är att det kan vara en F.O. Beijer Kristdala på kanske 6 Hkr.

Efter: